Okna
Moderna tehnologija v stilu vašega doma
Panoramske stene
Življenje z jasnim razgledom
Vhodna vrata
Izraz stila in individualnosti
Zimski vrtovi
Več prostora, več svobode, več kvalitete bivanja
Notranja vrata
Italijanska notranja vrata s stilom
Garažna vrata
Varna in kvalitetna garažna vrata Hörmann
Domov>E-revija>Od pravega lesa do okenskega okvirja

Od pravega lesa do okenskega okvirja

Pogovor s Florianom Oberrauchom iz Finstrala

 • Od pravega lesa do okenskega okvirja
 • Od pravega lesa do okenskega okvirja
 • Od pravega lesa do okenskega okvirja
 • Od pravega lesa do okenskega okvirja
 • Od pravega lesa do okenskega okvirja
 • Od pravega lesa do okenskega okvirja
 • Od pravega lesa do okenskega okvirja
 • Od pravega lesa do okenskega okvirja
 • Od pravega lesa do okenskega okvirja
 • Od pravega lesa do okenskega okvirja
 • Od pravega lesa do okenskega okvirja
 • Od pravega lesa do okenskega okvirja
 • Od pravega lesa do okenskega okvirja
 • Od pravega lesa do okenskega okvirja
 • Od pravega lesa do okenskega okvirja
 • Od pravega lesa do okenskega okvirja

Les – surovina prihaja iz gozda. Material iz žage. Finstral plošče predela v visokokakovostne lesene furnirje. Z vzpostavitvijo lastne obdelave lesa se družinsko podjetje vrača h koreninam. S tem kaže, da ima pravi les tudi prihodnost pri izdelavi oken. Pogovor s Florianom Oberrauchom, članom upravnega odbora, ki je pri Finstralu odgovoren za proizvodnjo in logistiko.

Leta 2010 je Finstral začel proizvajati les …

Ja, to so bili začetki. V tem času smo proizvajali okna na povsem drugačen način. Kupili smo profilirane in že poslikane lesene trakove, da smojih izrezali in sestavili.

Zakaj in kdaj je bila sprejeta odločitev, da vse storite sami?

Bili smo nezadovoljni, ker delovne procese nismo morali prilagajati in razširjati. Na primer, trakove smo morali združiti pod kotom 45 stopinj – kot plastično okno. Toda sodobna lesena okna imajo 90-stopinjski kotni priključek. To ni bilo zadovoljivo za nas in naše stranke. Hitro smo ugotovili, da moramo nekaj spremeniti. In tako smo se soočili z odločitvijo: ali bomo to naredili pravilno in povsem sami izdelamo lesena okna ali pa vse skupaj opustimo. Odločitev je bila sprejeta in nato smo v naši tovarni v Oppeanu pri Veroni ustanovili lastno proizvodno linijo lesa in začeli s proizvodnjo v začetku leta 2018.

Vse iz enega samega vira: Florian Oberrauch, član upravnega odbora in odgovoren za proizvodnjo in logistiko, je ponosen na kakovostno obdelavo lesa.

Je bil vaš cilj bolj kakovostno?

Želeli smo se nadalje razvijati in hoteli smo imeti vse podrobnosti 100% v svojih rokah. Zdaj izdelujemo svoja lesena okna od deske do okvirja – zaradi tega smo res ponosni. Les je pravzaprav naš izvor, moj stric Hans Oberrauch, ustanovitelj Finstrala, je bil mizar. Zato nas je še toliko bolj žalostilo, da tu ne moremo ponuditi visoke kakovosti, kar je sicer naš standard.

Ponujate dve vrsti lesa – smreko in hrast?

Če pogledate na sever se pri izdelavi oken tradicionalno uporablja mehek les. Če pogledate na jug, se vse bolj uporablja trd les. Vprašali smo se: Kakšne so zahteve trga? Pomembno pa nam je bilo tudi, da nimamo dolgih razdalj in da po možnosti uporabljamo lokalne gozdove. Na primer iz Kanade ne bi nikoli uvažali lesa. Zakaj? Sedimo skoraj neposredno pri viru: 40 % površine Južne Tirolske je prekrito z gozdom, 60 % od tega s smreko. Zato je izvor smreke izključno iz Južne Tirolske.

Finstral in les: Ko v Oppeano prispejo smreke in hrastovke iz Južne Tirolske in Slovenije, jih čaka sodobna, svetla in prostorna dvorana: Finstralova proizvodnja lesa. Na eni strani so tu stroji za avtomatsko skobljanje, rezkanje, vrtanje in sistem za barvanje z roboti, ki ga zaposleni imenujejo »Beppi«. Po drugi strani pa se ročno delo in izkušnje uporabljajo za testiranje, dotikanje, brušenje in ščetkanje. Ker je treba les iz živega materiala obravnavati posebno previdno.

In hrastov les?

Hrast tu ne raste, uvažamo ga iz Slovenije. In tako kot smrekov les, tudi hrast izvira iz trajnostnega gozdarstva. Na ta način prispevamo k dolgoročnemu ohranjanju gozdov. Poleg tega to dragoceno surovino uporabljamo zelo redko.

Je izbira med trdim in mehkim lesom povsem estetska ali obstajajo tudi funkcionalni razlogi?

Mehek les je nekoliko bolj občutljiv od trdega lesa, vendar to igra vlogo le v proizvodnji, stranka tega ne opazi. Smreka ima manj napak v lesu in enotno zrno, ki zagotavlja zelo lepo, homogeno površino. Pri hrastu, ki ima več življenja v gozdu, je opaziti več napak, kot na primer temne lise. Hrast ni popoln, ampak to je točno tisto, kar želi stranka. Skratka, les je trd in mehak, ampak to je približno to s funkcionalnimi razlikami. Ostalo je povsem stvar okusa.

Les je bivalni material. V kakšnem obsegu to vpliva na proizvodnjo?

To je bilo v začetku pravzaprav zahtevno. Na srečo smo proizvodnjo odprli v Oppeanu, saj ima območje okoli Verone dolgoletno tradicijo pri izdelavi lesenega pohištva. Tako smo hitro našli zaposlene, ki so s seboj prinesli veliko kompetenc in izkušenj.

Žaganje, rezkanje, vrtanje: to naredi CNC stroj v finstralski lesarni blizu Verone.

S kakšnimi izziv ste se srečevali?

Trudili smo se najti standard kakovosti. Koliko napak na leseni površini je še sprejemljivih? To je tudi vprašanje okusa – ena stranka pravi, da ji je všeč veliko vej, druga ne želi videti ene same veje. Kaj torej izrezati, kaj je odpadek in kaj ne. Sami morate ugotoviti, da za to ni nabora pravil. Iskanje sredine, ki deluje po vsej Evropi, to je bil na začetku največji izziv.

Kako vedeti, ali je kakovost lesa prava?

Takoj preverimo vlago lesa. Deset odstotkov plus/minus dva je v redu. Če je preveč suh, obstajajo težave z obdelavo. Potem imamo pogostejše solze na rezkalnem stroju. Sicer se odločamo izključno glede na vizualni pregled. Določili smo parametre z vzorčno fotografijo in ustrezno usposobili zaposlene. Do zdaj vsi vedo, kaj je napaka in kaj lahko spustimo skozi.

Zaenkrat Finstral uporablja les le na notranji strani izdelkov. Boste kdaj naredili okna in vrata v celoti iz lesa?

Ne, zagotovo ne. V našem jedru bomo vedno uporabljali plastiko. Je kotno varjena, vodoodporna, odlično tesni, lahko jo prilepite na izolacijsko steklo ter trajno in varno privijete na okovje. Les je funkcionalno jasno v slabšem položaju, saj vremeni pod vplivom sonca in vlage. Toda les je lep. Zato ga uporabljamo znotraj. Za nekatere vrste objektov pa je les kljub slabostim tudi na zunanji strani bolj eleganten. In zahvaljujoč naši modularni konstrukciji okvirja bi bila načeloma možna tudi rešitev z lesom na zunanji in notranji strani.

Zakaj so okna iz masivnega lesa še vedno tako priljubljena med gradbeniki in arhitekti?

Z našega vidika sta za to dva razloga: po eni strani se preprosto podcenjujejo funkcionalne slabosti lesenih oken. Pri pogovoru s strankami pogosto vidimo, da niso poznane. Drugi, verjetno pomembnejši razlog je estetika. Mnogi arhitekti in gradbeniki vitke okvirje in naraven, topel učinek tega materiala povezujejo z lesenimi okni. Zato je naš pristop k resnično inovativnemu lesenemu oknu združiti oboje: popolno funkcionalnost PVC-ja v njegovem jedru in posebno estetiko lesa. Ker je po zaslugi sodobne tehnologije izdelave oken, plastične okvirje zdaj mogoče izdelati tudi zelo ozke. Plastično jedro se lahko čudovito zlije s pravim lesom, tako da vam ni treba biti brez čudovite lesene površine.

Kakovost profilov se preverja kos za kosom. Finstral skupaj proizvaja več kot 45 različnih geometrij za lesena okna.

V osnovi je vaše leseno okno plastični profil z leseno ploščo na notranji strani in opcijsko aluminijasto ploščo na zunanji strani?

Da, naša okna so modularna in tako združujejo prednosti treh materialov. Mnogi strokovnjaki so nas opozarjali, da tako ne gre, ker se trije materiali obnašajo preveč različno.

Toda, ker sta les in aluminij samo oblogi, ali ostajajo ti trije materiali relativno neodvisni?

Da in ne, ker so mehansko povezani. In materiali delujejo. Vsak zase in vsak drugače, na primer s temperaturnimi nihanji se raztezajo v različne mere. Tako smo vse testirali in tako izvedeli veliko podrobnosti, ki so pomembne.

Trudimo se, testiramo in delamo vse sami – je to Finstralov princip?

Ne bi rekel tako. Preprosto imamo veliko koristi od zelo različnih kompetenc v podjetju. Tako se lahko stvari lotimo sami in skupaj rešujemo težave. Razvijamo, preizkušamo, razvijamo naprej in to nam pomaga, da ohranjamo zelo odprto korporativno komunikacijo. Od proizvodnje do montaže, sistemske tehnike do nabave in prodaje, vsak nekaj prispeva. To sodelovanje je še posebej dragoceno pri kompleksnih novih razvojih, kot so naša lesena okna. In naš uspeh dokazuje, da imamo prav.

Da lahko stalno spremljaljajo kakovost interakcije lesa in PVC profila, se proizvajajo testni vzorci.

Kaj mora imeti leseno okno?

Estetika je na prvem mestu, kar pomeni, da mora biti predvsem lepo. V kuhinji in kopalnici pa mora biti odporen na veliko vlage, da ne nastanejo madeži ali se razbarva. Zato naše lesene okvirje barvamo, vendar le z vodotopnimi barvami, ki so okolju neškodljive.

Torej gre lahko okno med organske odpadke?

Da, leseni okvir lahko brez težav odstranite in ga odvržene, ali na primer zažgete, ali iz njega naredite sekance. PVC je popolnoma topljiv, aluminij pa je mogoče 100-odstotno reciklirati. In če vam po petih letih barva lesa ne bo več všeč, nas lahko pokličete in naročite nove lesene podboje za krila in stare preprosto zamenjate.

Kako se je za vas kot proizvajalca oken v zadnjih letih razvijal lesni posel? In kakšni so obeti za prihodnost?

Pri roki nimam nobenih tržnih podatkov, vendar ima les pomembno vlogo v vseh državah. Menimo, da bo povpraševanje v prihodnjih letih še naraščalo. To je bil eden od razlogov, zakaj smo vanj investirali. In še en argument: Okna Finstral imajo vedno plastično jedro. Toda poleg tega funkcionalnega standarda kakovosti želimo zahtevnim strankam ponuditi največjo možno raznolikost oblikovanja. In les kot material je preprosto del tega.

Vse pravice pridržane © Termodom d.o.o.
Izvedba - Intuitiva