Okna
Moderna tehnologija v stilu vašega doma
Panoramske stene
Življenje z jasnim razgledom
Vhodna vrata
Izraz stila in individualnosti
Zimski vrtovi
Več prostora, več svobode, več kvalitete bivanja
Notranja vrata
Italijanska notranja vrata s stilom
Garažna vrata
Varna in kvalitetna garažna vrata Hörmann
Domov>E-revija>Okna in arhitektura z roko v roki pri načrtovanju stavb

Okna in arhitektura z roko v roki pri načrtovanju stavb

Pogovor z arhitektko Perrine Ernes

  • Okna in arhitektura z roko v roki pri načrtovanju stavb
  • Okna in arhitektura z roko v roki pri načrtovanju stavb
  • Okna in arhitektura z roko v roki pri načrtovanju stavb
  • Okna in arhitektura z roko v roki pri načrtovanju stavb

Arhitektura je preplet razmerij, oblik in materialov. Lahko bi rekli, da gre za pragmatično zadovoljevanje potreb. Arhitektura je želja in potreba. In okna? So nepogrešljiv del tega boja za funkcionalnost in estetiko objektov. Arhitektka Perriene Ernes govori o ključni vlogi oken pri oblikovanju fasad in zgradb.

Arhitektka Perrine Ernes, skupaj s še dvema partnerjema, od leta 2014 vodi arhitekturno podjetje Specimen v Belgiji


Kakšna je vloga okna kot elementa arhitekturne zasnove?

Steklene površine so izjemnega pomena pri oblikovanju stavb. V nasprotju s trdno steno, steklo odseva, lahko bi rekli, odsotnost materiala. Okna dajejo površinam ritem in zagotavljajo določeno lahkotnost. Okna so konceptualno pomemben oblikovalski element arhitekturnega jezika. So izhodišče za celo vrsto geometrijskih iger in pomagajo pri sestavljanju strukture kot celote. Okna dajejo fasadam značaj in dajejo obliko celotnim stavbam.


Kakšna so estetska merila, ki jih kot arhitektka upoštevate pri izbiri oken?

To je odvisno od posamezne stavbe. Gre za funkcijo arhitekturnega sloga in posebnih zahtev. Skupni rezultat mora biti harmoničen. Trenutno lahko opazimo težnjo po brisanju okenskih okvirjev. Profili postajajo vse tanjši in tako skoraj nevidni. Z estetskega vidika pa je lahko prav zanimivo zavestno poudariti okvirje. Lahko bi na primer označili okenska krila ali jih poudarili s spremembo materiala.


V kolikšni meri modularnost in materiali oken vplivajo na arhitekturo?

Preprosto povedano: naša svoboda oblikovanja se povečuje s svobodo prilagajanja izdelkov. Velik izbor materialov, barv in struktur, ki jih je mogoče modularno kombinirati, neskončno širi naše možnosti. Enako velja za podrobnosti. Od barve letev do distančnikov med stekli, strukture zasteklitve, njenega odboja … vse je mogoče individualno oblikovati.


Vedno pa gre za to, kako sta predstavljena notranjost in zunanjost …

Tako je. Na primer okna lahko okvirjajo poglede ali se igrajo s perspektivami. Predvsem velike steklene površine lahko zabrišejo meje med notranjostjo in zunanjostjo ter tako ustvarijo poseben prostorski učinek. Tudi majhne prostore je mogoče odpreti s premišljeno postavljenimi okni in tako pridobiti določen prostor. Svetloba daje obliko prostorom.


Kako pomembna so okna za dobro počutje in kakovost bivanja?

Neskončno pomembna. Okna nam dajejo svetlobo in brez svetlobe ne moremo živeti. Poleg posredne naravne svetlobe je mogoče s smiselno zasnovo oken v objekt vnesti tudi neposredno sončno svetlobo. Nastala igra svetlobe in sence v prostoru se skozi dan spreminja in prispeva k dobremu počutju.


Kakšne oblikovalske trende opažate in kam gre razvoj?

Trenutno prevladuje vprašanje energetske učinkovitosti. Arhitektura pomembno prispeva k trajnosti, kar se vidi tudi skozi oblikovanje. Izziv je ohraniti čim nižji energetski odtis stavb in nadalje razvijati arhitekturni formalni idiom.

Valovita fasada: arhitekturni biro Specimen je leta 2019 za svojo večstanovanjsko hišo Kietude v Namurju prejel belgijsko gradbeno nagradno »Novinec leta 2019«


Kako je to mogoče doseči?

Po eni strani z izbiro materialov, ki jih je mogoče reciklirati in so izdelani na okolju prijaznejši način. Po drugi strani pa s proizvodnjo inteligentnega stavbnega pohištva, ki ne zagotavlja le odlične izolacije, ampak na primer uporablja tudi pasivno sončno energijo. Toda trajnost lahko pomeni tudi razvoj prilagodljivih stavb, ki se spreminjajo z zahtevami uporabe. Tako se lahko izognemo izvajanju konverzij.


Kakšno vlogo ima trajnost pri izbiri izdelka?

Vprašanje vzdržljivosti in trajnosti je danes ključno pri izbiri komponent. Pomembna so tudi druga merila, kot so cena in tehnične specifikacije. Vendar sta vzdržljivost in trajnost temeljnega pomena za zunanjost stavbe.


Vse pravice pridržane © Termodom d.o.o.
Izvedba - Intuitiva