Okna
Moderna tehnologija v stilu vašega doma
Panoramske stene
Življenje z jasnim razgledom
Vhodna vrata
Izraz stila in individualnosti
Zimski vrtovi
Več prostora, več svobode, več kvalitete bivanja
Notranja vrata
Italijanska notranja vrata s stilom
Garažna vrata
Varna in kvalitetna garažna vrata Hörmann
Domov>E-revija>Plastika v jedru oken Finstral

Plastika v jedru oken Finstral

Tega načela se držimo že desetletja

  • Plastika v jedru oken Finstral
  • Plastika v jedru oken Finstral
  • Plastika v jedru oken Finstral
  • Plastika v jedru oken Finstral

Okna imajo veliko vlog. Zagotavljajo nam svetlobo in svež zrak. Ohranjajo toploto in nas ščitijo pred zunanjim mrazom, tesnijo pred vetrom, dežjem in hrupom. Če jih pogledate bolj natančno, ne morete takoj ugotoviti, vendar so okna zelo zapletene komponente. Razvijalec izdelkov Helmuth Seebacker ve, zakaj okna Finstral izpolnjujejo vse tehnične zahteve in so zato med najboljšimi na področju izolacije.

Kako nam okno zagotavlja optimalno izolacijo?

Trije dejavniki določajo vrednost izolacije okna – okvir, steklo in namestitev. Pri Finstralu za okvir načeloma vedno uporabljamo plastiko. Ne prevaja, kot na primer aluminij in ne popušča vremenskim vplivom. Okna so popolnoma nepropustna, saj je vogale okvirja mogoče variti. Plastika je zato preprosto idealen material za okna.

Kakšno vlogo igra steklo pri oknih?

Izolacijsko steklo je običajno sestavljeno iz dveh ali treh slojev, med sloji pa je polnjeno z argon plinom. Razlika v kakovosti oken je visoka kakovost sestave: sodobni stekleni premazi ne omogočajo le izolativnost, ampak tudi bistveno več propustnosti dnevne svetlobe. Res dobri sloji morajo biti termo izolirani in zavarjeni v kotih. V Finstralu vedno sami izdelujemo izolacijsko steklo in le iz najboljših materialov, ki so dostopni na trgu.

Kako pa je z namestitvijo oken?

Tudi ta igra zelo pomembno vlogo. Približno tretjina izolacijske kapacitete okna je odvisna od strokovne namestitve. To je razlog, zakaj dajemo velik poudarek usposobljenosti monterjev, ki ga izvajamo tudi skupaj z Inštitutom za okenske tehnologije, ki ima najstrožji program v Evropi.

Zakaj so Finstral okna še posebej dobra pri izolaciji?

V Finstralu proizvajamo vse sami, od razvoja, do proizvodnje in montaže. Tako lahko ponudimo višji standard kakovosti. Zato so naša okna posebna, edinstvena kakovost okvirja, stekla in montaže.

20 odstotkov ogrevalne energije se izgubi preko slabo izoliranih oken. Z dobro izoliranimi okni so stroški ogrevanja bistveno zmanjšani.

Kako povečati toplotno izolacijo?

Več toplotne izolacije je mogoče doseči z debelejšimi profili okovja in trojnim steklom. To je priporočljivo kjerkoli, saj se notranje in zunanje temperature zelo razlikujejo. V hladnih regijah, kjer naj bi bilo toplo v zaprtih prostorih ali v zelo toplih regijah s klimatizirano notranjostjo. Hlajenje prostora za eno stopinjo porabi trikrat več energije kot segrevanje za eno stopinjo. In ta energija se ne bi smela metati skozi okno.

Kdaj so uporabna posebna toplotno izolacijska stekla?

Ne glede na to, ali potrebujete dvoslojno ali troslojno steklo, je odvisno od klimatske regije v kateri živite in ali je soba klimatizirana. Pri hlajenju s klimatskimi napravami na splošno priporočamo maksimalno izolacijsko troslojno steklo. Poleg tega v sredozemskih regijah obdobje delovanja klimatskih naprav traja dlje od ogrevalne sezone. V tem kontekstu je pomembno tudi, da je naše trojno izolacijsko steklo prav tako prosojno kot dvojna zasteklitev.

Kako lahko izračunamo, če in kdaj se nam bodo nova okna izplačala?

Nova okna se vedno izplačajo. So najlažji element za zamenjavo na stavbi in s seboj prinašajo cel kup prednosti. Začnimo z izolacijo. Merimo jo s koeficientom prenosa toplote, vrednostjo U. Če se to izboljša za 1,0 s tem prihranimo približno 100 kWh energijske vrednosti (kar ustreza približno 10 m3 zemeljskega plina) na kvadratni meter površine okna na leto. To je zgolj ocena, ki pa jo naši svetovalci lahko natančno izračunajo. Druga prednost se kaže tudi v tem, da nova okna zagotavljajo boljšo zaščito pred vlomi, prinašajo več svetlobe v hišo, so enostavna za čiščenje in skoraj brez vzdrževanja. In kar naše stranke prvo opazijo po zamenjavi oken – zmanjšujejo hrup.

Halmuth Seebacher se že 35 let ukvarja z okenskimi sistemi Finstral. Kot vodja razvoja izdelkov je razvil že številne novosti.

Kako pomembna je prava izbira oken, ko gre za zvočno izolacijo?

Zaradi trajnega hrupa lahko zbolimo, zato zvočne izolacije ne smemo podcenjevati. S tehničnega vidika to vključuje dve stvari: na eni strani morajo biti vsi spoji popolnoma zatesnjeni. Pri Finstralu to počnemo še posebej dobro. Pri nas je steklo prilepljeno na okvir in ne samo blokirano. Med krilom in okvirjem številne točke za zaklepanje prenesejo visoko silo. Po drugi strani asimetrična struktura in velike razdalje med sloji zmanjšujejo zvok. Če to upoštevate pri sestavi Finstralovega okna, ta lahko zadrži do 47 dB zvoka.


Preverite Finstral izolativna stekla, ki ščitijo vaš dom pred vročino, mrazom, hrupom in vlomi.
Vedno popolno steklo – iz najsodobnejših tovarn v Evropi
Vse pravice pridržane © Termodom d.o.o.
Izvedba - Intuitiva